Ryż + łosoś + liście nori + wasabi = Pyszne Sushi!
O tak... co potrzebujemy?
- pół szklanki ryżu białego
- nieco octu
- troszkę sosu sojowego
- szczypta cukru
- parę liści sushi nori
- nieco wasabi
- 200 gram łososia
- ogóreczek
Sposób przygotowania
- Ważny jest sposób przyrządzania ryżu w sushi - płuczemy i odsączamy. Zalewamy wodą i pozostawiamy na pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i ponownie zalewamy w proporcji 1 do 1.2.
- Tak zalany ryż doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy 10 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na 15 min. Nie podnosimy pokrywki, musi się podusić!
- Ocet + sos sojowy mieszamy, a potem mieszamy wszystko z ryżem.
- Na kawałek liścia nori rozkładamy część ryżu, smarujemy pasek pastą Wasabi, kładziemy pokrojonego w cienkie paseczki ogórka a na to kawałeczki łososia albo krewetek albo paluszków krabowych. Zwijamy rulon i kroimy na plasterki.
Przepis ściągnęłam od kogoś z sieci i tak się nauczałym robić sushi. Sprawdza się i osobiście - uwielbiam!