RSS
poniedziałek, 18 października 2010
Od czasu do czasu mnie sushi

Ryż + łosoś + liście nori + wasabi = Pyszne Sushi!

O tak... co potrzebujemy?

  • pół szklanki ryżu białego
  • nieco octu
  • troszkę sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • parę liści sushi nori
  • nieco wasabi
  • 200 gram łososia
  • ogóreczek

Sposób przygotowania

  1. Ważny jest sposób przyrządzania ryżu w sushi - płuczemy i odsączamy. Zalewamy wodą i pozostawiamy na pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i ponownie zalewamy w proporcji 1 do 1.2.
  2. Tak zalany ryż doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy 10 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na 15 min. Nie podnosimy pokrywki, musi się podusić!
  3. Ocet + sos sojowy mieszamy, a potem mieszamy wszystko z ryżem.
  4. Na kawałek liścia nori rozkładamy część ryżu, smarujemy pasek pastą Wasabi, kładziemy pokrojonego w cienkie paseczki ogórka a na to kawałeczki łososia albo krewetek albo paluszków krabowych. Zwijamy rulon i kroimy na plasterki.
Przepis ściągnęłam od kogoś z sieci i tak się nauczałym robić sushi. Sprawdza się  i osobiście - uwielbiam!
16:00, kamiladragon
Link Komentarze (18) »